معرفی رمان «دختر سرکهای»؛ نوشتۀ آن تایلر؛ ترجمه کیهان بهمنی؛ نشر ثالث
زن سرکش
پونه افشارزاده
آن تایلر نویسنده معروف آمریکایی است که ۲۵ اکتبر۱۹۴۱ در مینهسوتا دیده به جهان گشود و تا کنون آثاری زیادی از این نویسنده به چاپ رسیده است. «دختر سرکهای» تازهترین اثر این نویسنده است که بر خلاف بقیه آثارش یک عنوان فرعی دارد به نام «بازگویی رام کردن زن سرکش». دلیل عنوان این است که انتشارات هوگارث برای چاپ مجموعهای با عنوان هوگارث شکسپیر از نویسندگانی معروف خواست هر یک رمانی بر اساس یکی از آثار این نمایشنامهنویس شهیر انگلیسی بنویسند که خانم تایلر از آن میان «دختر سرکهای» را به رشته تحریر درآورد.
جالب است بدانید خانم تایلر با یک نویسنده و روانشناس ایرانی ازدواج کرده که بدون شک تأثیرپذیری از ایشان باعث شده دو فاکتور روانشناسی و وجود شخصیتهایی با ملیتهای مختلف در آثارش هویدا باشد. «دختر سرکهای» را کیهان بهمنی ترجمه کرده و این ترجمۀ بسیار خوب و روان خوانش کتاب را برای خواننده لذتبخش کرده است. این رمان را نشر ثالث چاپ و روانه بازار کتاب کرده است.
تایلر در این رمان از شخصیتهای زیادی استفاده کرده، اما به خوبی و هنرمندانه پرداخت شخصیتها را انجام داده است. شخصیت اصلی رمان دختر جوانی است به نام «کیت» که به ظاهر پیچیدگیهای زیادی دارد؛ از دانشگاه اخراج شده؛ هنوز ازدواج نکرده است؛ زیاد خواهان برقراری ارتباط با دیگران نیست؛ ترجیح میدهد کاری را که خودش فکر میکند درست است انجام دهد؛ به دیگران اجازه دخالت در امورش را نمیدهد و در عین حال دختری بسیار رُک و باجرأت است و تنها کاری که همیشه حالش را خوب میکند باغبانی است.
ماجرا از جایی شروع میشود که مدت زمان اقامت «پیوتر» دستیار پدر کیت در آزمایشگاه رو به پایان است و باید به کشورش برگردد اما از آنجایی که او فرد نابغهای است، باتیستا نمیخواهد از دستش بدهد و برای اینکه مجوز اقامتش را برای همیشه از اداره مهاجرت بگیرد، با طرح و نقشه قبلی تصمیم میگیرد کیت و پیوتر را با هم آشنا و با ازدواج این دو برای همیشه دستیار باهوشش را کنار خودش داشته باشد. کیت بعد از مرگ مادرش اینقدر مشغول امورات خانه و بزرگکردن خواهرش «بانی» شده که هیچ مردی را به زندگیاش راه نداده است و وقتی متوجه نقشه شوم پدرش میشود بسیار مقاومت میکند. در این حین اتفاقات بسیاری رخ میدهد که او را مجبور میکند به صورت صوری به این ازدواج بله بگوید. در روز ازدواجشان ناگهان تمامی موشهای آزمایشگاه پدر کیت دزدیده میشوند و پیوتر برای پیداکردن آنها تمام تلاشش را انجام میدهد؛ در نتیجه سر ساعت برای مراسم عقد به کلیسا نمیرسد و آنجاست که ترسی به دل کیت میافتد که نکند پیوتر پشیمان شده است.
در رمان «دختر سرکهای» آن تایلر به صورت بسیار ظریف و هنرمدانه فرهنگ، رسوم و علاقهمندیهای افرادی که در کشورهای مختلف رشد کردهاند را نیز بازتاب میدهد و ما روابط آدمهایی را میبینیم که در عین تفاوتها تلاش میکنند کنار هم قرار بگیرند، به هم کمک و حتی جاهایی هم خلاءهای یکدیگر را پر کنند.
تایلر شخصیت زنی را به تصویر کشیده که در عین دلآشوبیهای درونی و دنیای بهتری که میتوانست داشته باشد و جاهایی در کشمکشهای درونی آن را بر باد رفته میبیند، تلاش میکند آدمهایی که با او در ارتباط و تعامل هستند، این آشوبهای درونی را نبینند و همچنان یک زن قوی به نظر آید. جالبتر اینکه ما در این رمان با شخصیت دو خواهر روبهرو هستیم که تفاوتهای رفتاری و فکری زیادی دارند و دقیقاً دو قطب متضاد یکدیگرند، اما باز سعی میکنند حواسشان به یکدیگر باشد و کمک کنند در ماجرایی که ناخواسته هر دو درگیرش شدهاند، دیگری آسیب کمتری ببیند.
«دختر سرکهای» روایتی از دنیای مدرن امروزی است و به چند دلیل تأملبرانگیز است. اول اینکه روایت دختر جوانی است که سالها خواستهها و علاقهمندیهایش نادیده گرفته شدهاند. دوم اینکه روایت دنیای نوجوان و مخاطراتی است که میتواند او را تهدید کند. سوم روایت پدری است که درگیرشدن زیاد در دنیای کار و تحقیقاتش میتواند باعث شود او خواستههای عزیزترین افراد زندگیاش را نبیند و درک نکند. چهارم روایت مردی است که سعی میکند با وجود تمام تفاوتها در کنار آدمی که به او علاقهمند شده است، بماند. بنابراین خواندن این روایتها میتواند اوقاتی برای تفکر و تأمل را به همراه داشته باشد.
این کتاب با ۲۳۹ صفحه و قیمت ۴۲۵۰۰ تومان در اختیار شمایی است که خواهان یک کتاب با خوانش روان و ترجمه خوب هستید. امیدوارم بخوانید و لذت ببرید.