در جلسه رونمایی کتاب «ما بد جایی ایستاده بودیم» مطرح شد:
محمد قاسمزاده: رمان «ما بد جایی ایستاده بودیم» نوعی اودیسه است
فرشته احمدی: «گروتسک» کلمهای است که به توصیف این رمان کمک میکند

جلسه رونمایی کتاب «ما بد جایی ایستاده بودیم»، شهر کتاب دانشگاه
محمد قاسمزاده نویسنده و منتقد در جلسه رونمایی رمان «ما بد جایی ایستاده بودیم» نوشته رضا فکری که با حضور جمعی از اهالی ادبیات داستانی در شهر کتاب دانشگاه برگزار شد، با اشاره به وجوه اشتراک کتاب «سفرشب» با این رمان گفت: «وقتی خواندن این رمان را شروع کردم به یاد کتاب دیگری افتادم که در دهه چهل توسط بهمن شعلهور نوشته شده بود. هر چند گسترۀ رمان ما بد جایی ایستاده بودیم خیلی بیشتر از سفر شب است و زمانی هم که داستان در آن اتفاق میافتد خیلی بیشتر از یک شب است، اما گواهی بر زندگی نسلی در یک دهه است.»
قاسمزاده با بیان اینکه رمان «ما بد جایی ایستاده بودیم» نوعی اودیسه است افزود: «این داستان سفری است که شروع میشود و وقتی به نقطۀ پایان میرسد آدمها دچار تحول شدهاند. سفری دایرهای که در همان نقطۀ ابتدا به پایان میرسد. ظاهراً گردش به دور یک مدار است اما مداری وجود ندارد و هیچیک از آدمهای رمان سر جای خودشان نایستادهاند. چون مداری وجود ندارد به همین دلیل قراری هم وجود ندارد و در نتیجه همۀ این آدمها در یک چرخش نابهسامان حرکت میکنند.»
عضو پیشین هیأت علمی فرهنگستان زبان و ادب فارسی سفر قهرمان کتاب «ما بد جایی ایستاده بودیم» را یک سفر شبهاسطورهای برشمرد و اضافه کرد: «در زندگی شخصیتهای این کتاب مثل قهرمانهای اساطیر تحولی وجود نداد و راوی داستان را با روایت زندگی آدمها پیش میبرد. عنوان کتاب نیز در واقع معرف زندگی و شخصیت یک نفر نیست بلکه معرف همه آدمهایی است که در کرمان و تهران با راوی سر و کار دارند.»
این پژوهشگر حوزۀ ادبیات با تأکید بر اینکه بیشتر تمایل نویسنده در این رمان به زبان عامیانه است، خاطرنشان کرد: «نوسان زبان عامیانه، استاندارد و آرگو در کل رمان وجود دارد اما چون راوی یک دانشجوی معمولی اما دچار غلیان روحی است، میتوان گفت یکی از موفقیتهای نویسنده انتخاب زبان عامیانه برای روایت اوست.»

محمد قاسمزاده: این داستان سفری است که شروع میشود و وقتی به نقطۀ پایان میرسد آدمها دچار تحول شدهاند. سفری دایرهای که در همان نقطۀ ابتدا به پایان میرسد. ظاهراً گردش به دور یک مدار است اما مداری وجود ندارد و هیچیک از آدمهای رمان سر جای خودشان نایستادهاند. چون مداری وجود ندارد به همین دلیل قراری هم وجود ندارد و در نتیجه همۀ این آدمها در یک چرخش نابهسامان حرکت میکنند
قاسم زاده در ادامه با بیان اینکه کتاب روایت آشفتهای دارد اما آشفتگی حُسن آن است، خاطرنشان کرد: «انتظامی در این کتاب نیست و نویسنده عمداً این کار را کرده است. در این آشفتگی یک نظم وجود دارد که سبک نویسنده است. هر نویسندهای که سبک نداشته باشد در عالم هنر جایی ندارد. اصل در ادبیات و هنر فردانیت نویسنده است. نویسنده اگر فردیت خود را در آثارش بروز ندهد و در فضای عمومی حرکت کند، ماندگار نخواهد بود. سبک، انحراف از یک نُرم است و تاریخ ادبیات تاریخ تسلسل سبکهای ادبی است. رضا فکری این کار را کرده و مشابهتهای بین این کتاب و سفر شب در این است که بهمن شعلهور نیز همین کار را کرد و جرقهای در ادبیات ایران زد و محو شد. در حالیکه استمرار و حضور مستمر نویسنده است که سبک او را جا میاندازد.»
در بخش دیگری از این جلسه فرشته احمدی نویسنده و دیگر منتقد مراسم مذکور با اشاره به نخستین کتاب رضا فکری گفت: از همان مجموعه داستان به نظر میآمد ایشان چنین جسارتی را دارد که به قوانین و اصول رایج کار وقعی ننهد و فاصلۀ بین دو اثر چاپ شده از این نویسنده نیز نشاندهندۀ همین موضوع است. چرا که اینگونه نویسندهها با گذشت زمان حتی ملاکهای خودشان را نیز به چالش میکشند.»
نویسنده کتابهای هیولاهای خانگی و گرمازدگی با بیان این موضوع که نظر به فعالیتهای ادبی و فرهنگی نویسنده ما نمیتوانیم باور کنیم که او اصول اولیه داستانسرایی را بلد نباشد و این اصول آگاهانه نقض شدهاند، اظهار کرد: «مثلاً وقتی ما انتظار داریم مثل بیشتر کتابهای این سالها اول شخصیتها را بشناسیم و با آنها همذاتپنداری کنیم و رمان ابتدا نشانهگذاری شود و بعد آرامآرام به سوژه نزدیک بشویم و تناقضها ایجا شده و برای ما تولید معنا کنند، میبینیم که سیستم شخصیتپردازی ایشان اصلاً اینگونه نیست. قرار نیست هیچیک از آن حسهای رمانتیک در ما ایجاد شود و نویسنده بیشتر نظارهگر بوده تا اینکه برای نزدیکشدن به آدمها و توجیه شخصیتها و رفتارهایشان تلاش کند.»

فرشته احمدی: یک نوع طنز تلخ و اغراقآمیزبودن پرورش شخصیتها وجود دارد که نه خیلی به آنها نزدیک میشویم و نه خیلی دور که از آنها بیخبر باشیم. با این حال در وضعیتی قرار میگیریم که صحنه کاملاً برایمان توصیف میشود
احمدی «گروتسک» را کلمهای دانست که بیشتر به توصیف شکل و فرم این رمان کمک میکند و در این باره افزود: «در این رمان یک نوع طنز تلخ و اغراقآمیزبودن پرورش شخصیتها وجود دارد که نه خیلی به آنها نزدیک میشویم و نه خیلی دور که از آنها بیخبر باشیم. با این حال در وضعیتی قرار میگیریم که صحنه کاملاً برایمان توصیف میشود. با وجود اینکه در رمانهای معمول و حتی کلاسیک سرنوشت و شرح ماجرای همه شخصیتهای اصلی و فرعی برای ما روشن میشود، در ما بد جایی ایستاده بودیم از این خبرها نیست و هنگام خواندن آن به جای اینکه ببینیم نویسنده به چه چیزهایی مبادرت کرده باید ببینیم از چه چیزهایی دوری کرده و چه کارهایی را عمداً انجام نداده است.»
خالق کتاب «پری فراموشی» ناموزونی را کلمۀ دیگری دانست که میتواند وضعیت این رمان را توجیه کند و یادآور شد: «این رمان از نظر شکلی و فرمی خیلی شبیه جامعهای است که آن را رویت میکنیم. ما همیشه در حال شگفتزدهشدن و تردید هستیم که چه خواهد شد. این ناموزونی بر خلاف فرم رایج گذشته است و البته خیلی زود از همان ابتدای داستان ما را متوجه میکند که با چه داستانی روبهرو هستیم.»

فرشته احمدی: ما بد جایی ایستاده بودیم مثل یک مسألۀ تازه میماند که برای پیداکردن ساختارش میشود اجازه داد بدون دچار سردرگمی بر اساس ذهنیات قبلی فکر نکنیم و بدانیم نویسنده این جسارت را داشته که از هیچکدام از اصول ذهنی گذشته پیروی نکند
فرشته احمدی رمان «ما بد جایی ایستاده بودیم» را در زمرۀ آثار ادبیاتی که آن را ادبیات اقلیت نامید معرفی و اضافه کرد: «اگر بخواهیم در مورد این مقوله با توجه به ابزار نقد رایج و معمول حرف بزنیم موفق نخواهیم بود. بعضی وقتها بعضی کارها میتواند بهانهای باشد تا فراتر از خود کتابها و آثار تولیدشده موجود و فارغ از آثار عامهپسند از آنها حرف زد. اتفاقاً این نوع ادبیات سلیقۀ حاکم بر ادبیات امروز ما را به چالش میکشد و خیلی نباید تعجب کنیم اگر خوانده نشود یا کم و با تردید خوانده شود. نویسندگان و خوانندگان این عرصه تکلیفشان با خودشان روشن است چون میدانند چه نوع اثری را میخوانند. ما بد جایی ایستاده بودیم مثل یک مسألۀ تازه میماند که برای پیداکردن ساختارش میشود اجازه داد بدون دچار سردرگمی بر اساس ذهنیات قبلی فکر نکنیم و بدانیم نویسنده این جسارت را داشته که از هیچکدام از اصول ذهنی گذشته پیروی نکند.»
در پایان این جلسه مصطفی علیزاده نویسنده و منتقد عرصۀ داستاننویسی نیز که اجرای این مراسم را بر عهده داشت با اشاره به مسائلی چون کمبود و گرانی کاغذ و کاهش آمار نشر گفت: «در چنین روزگاری که دیر به دیر شاهد انتشار کتابی اینچنین هستیم و میدانیم نویسندهاش سالهاست مشغول کار است و در این عرصه زحمت میکشد و کتاب برخاسته از یک فکر منسجم است، لابهلای این همه تاختوتاز و ترکتازی بیمایهگانی که فضای حقیقی و مجازی را اِشغال کردهاند ذوقزده میشویم. این خبر خوبی است چرا که در حال حاضر بر خلاف سالهای گذشته یک سالی است با رخوت انتشار آثار خوب مواجه هستیم.»
«ما بد جایی ایستاده بودیم» نخستین رمان رضا فکری در ۲۲۹ صفحه با قیمت ۳۵ هزار تومان توسط انتشارات مرواید منتشر شده است. این نویسنده علاوه بر فعالیتهای مطبوعاتی، انتشار مجموعه داستان «چیزی را به هم نریز» توسط نشر افکار را در کارنامۀ ادبی خود دارد که اخیراً به چاپ دوم رسیده است.

«ما بد جایی ایستاده بودیم» نخستین رمان رضا فکری در ۲۲۹ صفحه با قیمت ۳۵ هزار تومان توسط انتشارات مرواید منتشر شده است. این نویسنده علاوه بر فعالیتهای مطبوعاتی، انتشار مجموعه داستان «چیزی را به هم نریز» توسط نشر افکار را در کارنامۀ ادبی خود دارد
گزارش از: زهره مسکنی